Pek çok yarışta galibiyet çekişmesi gördüğümüz bol aksiyonlu bir 2018’i geride bıraktık. Ferrari’nin yaşadığı talihsizlikleri en iyi şekilde değerlendiren Mercedes ve Hamilton’un zafere ulaştığı yılda sezonun enlerini seçtik.
Yılın Pilotu – Lewis Hamilton
Formula 1’e adım attığı 2007’den bu yana her yıl en az bir zafer kazanmayı başaran İngiliz pilot, Mercedes’le birlikte 4 toplamda ise 5. şampiyonluğuna ulaştı. Pek çok pistte saf hız anlamında Vettel ve Ferrari tarafından tehdit edilse de İngiliz pilot bireysel anlamda kusursuz bir sezonu geride bıraktı. Singapur’da pol pozisyonunu aldığı tur yılın en iyi pol turu olurken Hamilton da kariyerinin en istikrarlı sezonunu, Formula 1’in puan rekorunu kırarak geride bıraktı. Rakiplerinin hatalarını en iyi şekilde değerlendiren Lewis, güçlü olduğu pistlerde de kusursuz sürdü.
2018 🇸🇬#SingapurGP Pole Turu🎥Hamilton Kamerasından
🇬🇧Hamilton ilk hakkında
1.sektörde 26.263
2.sektörde 36.967
3.sektörde 32.785 toplamda ⏱️1:36.015 dereceyle muhteşem bir atarak, Singapur'da 4.kez, kariyerinde 79.kez Pole pozisyonunun sahibi oluyor.pic.twitter.com/AJdCoHzyzG— F1 Efsane Geçişler🇹🇷 (@F1efsane) 15 Eylül 2018
Yılın Çıkış Yapan Takımı – Sauber
Tarihinin en zorlu dönemlerini geçiren ve hem pist üstü performans anlamında sıkıntı yaşayan hem de maddi güçlüklerle karşılaşan İsviçre kökenli ekip için Alfa Romeo’nun sponsorluğu adeta ilaç oldu. Sezona yine geride başlayan Sauber, getirdiği güncellemeler ve çaylak Leclerc’in ısınmasıyla yavaş yavaş Q2’ye kalmaya başladı. İlerleyen yarışlarda hem cumartesi hem de pazar günleri ilk 10’a giren ekip bazı yarışlarda geri kalanların en iyisi olacak kadar iyi bir performans gösterdi. Tecrübeli Raikkonen ve genç Giovinazzi’nin takıma katılmasıyla 2019’da bu yükselişin devam edip etmeyeceği büyük merak konusu olacak.
We’ve got the perfect remedy for your #MondayBlues!
Watch @Charles_Leclerc & @Ericsson_Marcus going joke for joke on the Sauber Sofa 😂#Alfaromeosauberf1team #F1 pic.twitter.com/ljuNYo61fF— Sauber F1 Team (@SauberF1Team) 17 Aralık 2018
Yılın Yarışı – Britanya GP
Kendi seyircisinin önünde kötü bir startla geriye düşen ve ilk sektörde Raikkonen’in temasıyla son sıraya düşen Hamilton’un yükselişi bile yarışı izlenilir kılmaya yeterliydi. Ancak yarışın ikinci yarısında olanlar GP’yi klasikler arasına sokacak kadar iyiydi. Ericsson’un ve Grosjean ile Sainz’ın kazaları nedeniyle iki kez güvenlik aracı gördüğümüz yarışta yeni lastiklere sahip Ferrari pilotlarının eski lastiklerde kalan Bottas ve Hamilton’u kovalamasını izledik. İki kırmızı ve iki gri otomobilin nefes kesen mücadelesinde kazanan Vettel olurken Hamilton son sıradan ikinci sıraya kadar yükselmeyi başardı. Yarış içerisinde ceza alan Raikkonen podyumu tamamlarken Verstappen ile Raikkonen’in pist üzeri mücadelesi de akılda kaldı.
🗓️2018'in En İyi Kapışmalarını 🎙️@serhanacar Anlatımlı Olarak Bu Tweet'in Altına Ekleyeceğiz ①
2018 🇬🇧#BritanyaGP Yarışı
🇩🇪Vettel, 5 tur boyunca kovaladığı 🇫🇮Bottas'ı muhteşem bir atakla geçmeyi başarıyor⬇️Bu Tweet dizisini göster⬆️Komutuyla tüm Diziyi İzleyiniz pic.twitter.com/46gXYMcm1w
— F1 Efsane Geçişler🇹🇷 (@F1efsane) 1 Aralık 2018
Yılın Çaylağı – Charles Leclerc
Son yıllarda son sıralara demir atmış olan Sauber’i adeta sırtlayan çaylak pilot pek çok yarışta Q3’e kalma ve puan alma başarısı gösterdi. Azerbaycan’da gelen 6.lık genç pilotun şu ana kadarki kariyerinin en iyi sonucu oldu. Öte yandan Monakolu pilot son üç yarıştan da 7.likle ayrılmayı başardı. Takım arkadaşı Ericsson’u açık şekilde mağlup eden Leclerc, önümüzdeki sezon için kırmızı tulumu giymeyi hak etti. Genç Monakolu pilot Ferrari Sürücü Akademisi’nin kazandığı ilk Ferrari pilotu olacak.
FIA ROOKIE OF THE YEAR @Charles_Leclerc #F1 #CL16 #TeamLeclerc #FIAPrizeGiving pic.twitter.com/bhMf50HytC
— Charles Leclerc #16 (@LeclercNews) 7 Aralık 2018
Yılın Hayal Kırıklığı – McLaren Renault
Kabus gibi geçen Honda yıllarının ardından suçu sürekli rakibine yükleyen İngiliz ekibi için Renault birlikteliğinin çok farklı olması gerekiyordu. Ancak kış testlerinde yaşanan aşırı ısınma problemleri şasinin geliştirilmesini engelledi. Buna rüzgar tüneli ile pist üstü verilerinin birbirini tutmaması da eklenince McLaren yıl boyunca şasiyi geliştiremedi ve açıklamalara göre 2017’den bile daha kötü bir otomobille yarışmak zorunda kaldılar. Sezona cesaret verici bir 5.lik ve istikrarlı puanlarla başlasalar da sezonun ikinci yarısında en hızlı 9. otomobil olmaktan öteye gidemeyen McLaren, pek çok yarışta Honda güç ünitesi kullanan Toro Rosso’nun gerisinde kalarak hayal kırıklığı yarattı. Rekabetçi olmaktan uzaklaşan takım bunun sonucunda Alonso’yu da kaybetti.
#F1 #AzerbaijanGP🇦🇿
Great race for #Alonso 👏👏
With a damaged car and no good pace Fernando manages to minimize the problems reaching P7 💪#Mclaren #Magic
🎥@F1 pic.twitter.com/7Kc1CiJU3C— Alessandro 🏁 (@BerrageizF1) 29 Nisan 2018
Yılın Pit Ekibi – Red Bull
Sezonun en hızlı pit stopu 1,97 saniye ile Brezilya GP’de Vettel’den gelmiş olsa da sezon boyunca en istikrarlı pitler Red Bull’dan geldi. Bunu biz söylemiyoruz, “DHL En Hızlı Pit Stop Ödülü” sonuçlarına göre Red Bull, Ferrari ve Mercedes’in önünde sezon boyunca en çok puanı toplayan ekip oldu ve “Yılın Pit Ekibi” olarak seçilmeye hak kazandı. Son sırada ise Renault var.
Yılın Geçişi – Daniel Ricciardo, Çin GP
Yarış içinde pek çok kez senaryonun değişmesiyle Çin GP’si sezonun en özel yarışlarından birine sahne olmuştu. İlk bölümde avantajlı görünen Ferrari ve Vettel pitlerin ardından avantajı Bottas’a kaybederken güvenlik aracı ardında pite gelen Verstappen ve Ricciardo, yarışın kaderini değiştirecekti. İki Red Bull pilotundan Verstappen, yeni lastikleriyle atak yapmak için aceleci davranınca önce Hamilton’la mücadelesinde pist dışına uçmuş, ardından da Vettel’e anlamsız bir hamlede bulunmuş ve her iki pilot da spin atmıştı. Takım arkadaşı Daniel Ricciardo ise soğukkanlı kalarak Raikkonen, Hamilton ve Vettel’i geride bırakarak liderlik için Bottas’ın peşine takılmıştı. Avustralyalı pilot DRS olmayan bir yerde Bottas’ın aracı ortalamasına karşın çok dar bir yere aracını sokmayı başaracak ve yarış galibiyetine uzanacaktı.
We asked for your votes on the best overtake of the 2018 #F1 season…
And the Honey Badger came out on top! Get it, @danielricciardo 💪
Do you agree? Reckon there was a better move this season? 🤔 pic.twitter.com/COkjwkB1ot
— Formula 1 (@F1) 13 Aralık 2018
Yılın Telsiz Konuşması – Kimi Raikkonen, Macaristan GP
Söz konusu “Buz Adam” olunca fazla söze gerek yok.
Ferrari takımı Raikkonen'nin içecek tankını bağlamayı unutmuş. Raikkonen bu durumu telsizden bildirdi #F1#HungarianGP #MacaristanGPpic.twitter.com/5Mma7jBUmJ
— Tutkumuz F1 🏎 (@F1tutkumuz) 29 Temmuz 2018
Yılın Haberi – Robert Kubica’nın Formula 1’e Dönüşü
2006 İtalya GP’sinde henüz kariyerinin üçüncü yarışında podyuma çıkan Polonyalı pilotun yeteneği asla tartışılmadı. 2008 yılında Bahreyn’de ilk pol pozisyonunu, Kanada’da ise ilk F1 zaferini alan Kubica’nın artık ilerleyen yıllarda şampiyonluk almaması için hiçbir sebep yoktu. Ancak 2011’in başında geçirdiği ralli kazasında sakatlanan Robert, uzun bir süre yarış kariyerine ara vermek zorunda kaldı. Geçtiğimiz yılı Williams’ın test pilotu olarak geçiren ve zaman zaman cuma antrenmanlarına katılan Polonyalı, tarihin en önemli geri dönüşlerinden birine imza atarak 2019 sezonu için Williams ile anlaştı.
A Christmas present we can all get on board with…
Who's excited for Robert Kubica's return in 2019? 🙌🇵🇱#F1sToWatch pic.twitter.com/exXDxXn5WI
— Formula 1 (@F1) 25 Aralık 2018
Yılın Kaybedeni – Sebastian Vettel
Uzun yıllar sonra en hızlı aracı üretmeyi başaran (muhtemelen 2008’den bu yana ilk kez) kırmızılar için sezon mükemmele yakın başladı. İlk yarışlarda gelen zaferler ve yarış temposunun Mercedes’in önünde olmasıyla en kötü ihtimalle şampiyonanın son yarışa kalacağını düşünen tifosi için bir kez daha hayal kırıklığı oldu. Bu hayal kırıklığının baş sorumlusu ise Sebastian Vettel’di. Alman pilot ilk olarak Azerbaycan’da güvenlik aracı periyodunun bitmesiyle sabırsız bir hata yaparak 2.likten 4.lüğe geriledi. Ardından Avusturya’da Sainz’ı engelleyerek grid cezası aldı ve kazanacağı bir yarışı kaybetti. Fransa’da ilk virajda Bottas’ı biçerek geriye düştü. Almanya’da lider götürdüğü yarışı bariylerlerde noktaladı. İtalya’da ikinci şikanda Hamilton’la temas spin attı. Son olarak Japonya ve ABD’de de Verstappen ve Ricciardo ile benzer şekilde temas yaşayarak spin attı ve geriledi. Bütün bu bireysel hatalar, Ferrari’nin stratejik hatalarıyla birleşince pist üstü performansının bir önemi kalmadı ve Gümüş Oklar şampiyonayı beklenenden çok daha erken bitirdi.
Sebastian Vettel Crashes His Ferrari SF71H during the Milano F1 Festival!! RIDICULOUS!!!!
Oh my God! What are you doing, Seb? #F1 #ItalianGP 😯😯🙄🙄 pic.twitter.com/1JjTkczSVe
— F1Writers™ (@f1writers) 29 Ağustos 2018